تنافسية المؤسسات الصغيرة والمتوسطة الصناعية في الجزائر في ظل الانفتاح الاقتصادي الجديدpdf

CompetitiveSmall and medium enterprises in the industrial Algeria in opening up new economic

عيسىبهدي

سليمةغدير أحمد

جامعةقاصديمرباح،ورقلة -  الجزائر

ملخص: يهدف هذا المقال إلى التعرف على  تداعيات الانفتاح الاقتصادي الذي تعرفه الجزائر اليوم، بسبب اتفاق الشراكة الأورو-متوسطية، وكذا الانضمام المرتقب للمنظمة العالمية للتجارة، وتأثير هذا الانفتاح على تنافسية المؤسسات الاقتصادية الجزائرية عموما، وعلى المؤسسات الصغيرة والمتوسطة الصناعية خصوصا، كونها أصبحت توجها وبديلا استراتيجيا من قبل الدولة الجزائرية.

الكلمات الدالة: الانفتاح الاقتصادي، الشراكة الأوروبية، منظمة التجارة العالمية،المؤسسات الصغيرة والمتوسطة الصناعية، التنافسية.

Abstract : This article aim to identify the repercussions of the economic openness that recognize Algeria today, because of the partnership agreement of the Euro-Mediterranean region, as well as the imminent adhere to World Trade Organization, and the impact of this opening up to competitive Algerian economic institutions in general, and on small and medium-sized industrial enterprises in particular, having become a trend and alternative strategic by the Algerian state.

Key words: economic openness, the European Partnership, World Trade Organization, small and medium-sized industrial enterprises, competitiveness.