التنويع الاقتصادي كخيار استراتيجي لتحقيق التنمية المستدامة في البلدان النفطية:
pdf

حالة البلدان العربية المصدرة للنفط

Economic diversification as a strategic option for achieving sustainable development in the oil countries: The case Arab oil exporting Countries

كمال رواينية

موسى باهي

جامعة باجي مختار، عنابة، الجزائر

ملخص:

تهدف هذه الدراسة إلى إبراز أهمية التنويع الاقتصادي في البلدان العربية المصدرة للنفط، باعتباره خياراً استراتيجياً لتحقيق التنمية المستدامة، وذلك بتسليط الضوء على أهم محددات النجاح فيه لاسيما في ظل التحديات الراهنة التي تواجهها هذه البلدان والناجمة عن تقلبات أسعار النفط. وباعتبار أن النفط مادة "ناضبة" وليست "دائمة" يجعلنا ندرك حجم المخاطر، الفرص المتاحة والإمكانيات المهدورة. خلصت الدراسة إلى أن مسألة التنويع الاقتصادي تبقى مرهونة بتقليص العوائق والتحديات التي تحدُّ منه مع ضرورةالاستفادة من التجارب العالمية الرائدة فيه التنويع.

الكلماتالمفتاحية: التنويع الاقتصادي، البلدان العربية المصدرة للنفط، التنمية المستدامة، محددات التنويع، النفط.

Abstract :

This study aims to display the importance of economic diversification in the Arab Petroleum Exporting Countries, which is considered as strategic choice to achieve sustainable development, and highlighting the determinants of success in it, especially with current challenges caused by oil price fluctuations. Considering oil as an "exhausting" resource and not a "sustainable" makes us aware of the risks, opportunities, and wasted potential. The study concluded that the question of economic diversification depends on reducing barriers and challenges that limit with the need to benefit from global experiences that have succeeded in diversifying.

Keywords: Economic diversification, Oil-Exporting Arab Countries, sustainabledevelopment, Determinants of diversification.