وجهة الضبط وعلاقتها ببعد الانبساط / الانطواء
pdf

لدى عينة من طلاب الجامعة

د / جرادي التجاني

جامعة عمار ثليجي الاغواط ( الجزائر ).

ملخص الدراسة :

استهدف هذه الدراسة إلى معرفة الفروق بين الذكور والإناثفي كل من وجهة الضبط الداخلي الخارجي للتعزيز ، و بعد الانبساط / الانطواء كأحد سمات الشخصية لدى عينة من طلاب جامعة عمار ثليجي بالاغواط ( الجزائر ) ، بالإضافة إلى الكشف عن العلاقة بين متغير الضبط وبعد الانبساط .تكونت عينة من ( 160 ) طالبة و ( 140 ) طالب من قسم علم النفس جامعة عمار ثليجي الاغواط . استخدم الباحث مقياس " الضبط الداخلي الخارجي " لوليام جيمس ومقياس"ايزنك " للشخصية . انتهت الدراسة الى النتائج التالية :

1-     هناك فروق دالة في وجهة الضبط لصالح الطالبات عند مستوى الدلالة (0,01)  ، إذ كن إميل للضبط الخارجي.

2-     لم تظهر الدراسة فروقا دالة في بعد الانبساط / الانطواء بين العينتين .

3-     أظهرت الدراسة علاقة ارتباطيه موجبة بين وجهة الضبط الخارجي للتعزيز وبعد الانبساط / الانطواء

Abstract

This study aimed at identifying the différences between females and males students of university « Amar Thelidjy, Laghouat ; Algeria), in( locus of control ) and ( extravertion ).       It also exploring the relationship between the locus of control andextravertion .The sample consisted of ( 160) females, (140 ) males students of psychological department. The researcher used «William James ,locus of control inventory » ,and «  Eysenck personality inventory ».This research solved somes results :

1-      There was a significant differences between females and males students , in( locus of control ) ;It means that females sample had ( external locus ).

2-      There is no differences between females and males students ,in ( extravertion ).

3- this research solved a positive correlaton between the locus of control andextravertion .

وجهة الضبط وعلاقتها ببعد الانطواء /الانبساط